Biomasa

Biomasa je v osnovi organski material, ki izvira iz živih organizmov. Prav tako so tudi fosilna goriva sestavljena iz organskih snovi, imajo večjo energijsko gostoto in njihova predelava v tekoče ali plinasto gorivo je lažja kot predelava biomase. Zakaj torej uporabljati biomaso?

biomasa

Prednosti uporabe biomase za energijske namene v primerjavi s fosilnimi gorivi so:

Okoljske prednosti – Uporaba fosilnih goriv se odraža v ponovni uvedbi ogljika in drugih onesnaževalcev, ki gredo nazaj v ozračje. Ogljik gre v ozračje s sežiganjem biomase ali biomase, ki je predelana v gorivo in je bila pred kratkim prevzeta od rastlin. Torej z uporabo biomase lahko dosežemo »CO2 neutralno izgorevanje«, ampak le takrat, ko pridelamo toliko biomase kot je porabimo za energijske namene. (Sekanje gozdov ne pride v poštev). Možno je tudi zmanjšati količino organskih odpadkov, tako da jih spreminjamo v uporabno gorivo.

Energetska neodvisnost – Viri fosilnih goriv (še posebej nafta in zemeljski plin) so neenakomerno distribuirani po svetu in njihove rezerve se zmanjšujejo. Vedno večje povpraševanje po energiji povečuje cene goriv in lahko vodi do pomanjkanja dobave goriva za posamezne države. Proizvodnja in uporaba biomase pa je mogoča skoraj vsepovsod po svetu, zato lahko njena uporaba prispeva k večji energetski neodvisnosti posameznih držav.

Gospodarske prednosti – V regijah ali državah, ki uporabljajo biomaso, ki jo same proizvedejo, namesto uvoženih fosilnih goriv, denar ostane v njihovem proračunu. Uporaba biomase kot vir energije, je lahko velika prednost za kmete in kmetijsko industrijo.

Glavna slabost toplotno spremenjene biomase je njena nizka energijska gostota. Poleg tega ima mnogo tipov biomase visoko vsebnost vlage. Zato je pogosto potrebna posebna oblika peči, prostor za shranjevanje ali pogosta dobava biomase. Vir biomase mora biti v mnogih primerih lociran blizu obrata (npr. elektrarne), da bi bili transportni stroški ekonomsko upravičeni. Uporaba kmetijske biomase vsebuje tveganja kot so vremenski vplivi na količino produkta, kvaliteto in ceno, podobno kot pri proizvodnji živilskih pridelkov. Glavno tveganje biomase iz energetskih rastlin in gozdarstva je izčrpana prst in krčenje gozdov.

Facebook Facebook
LinkedIn LinkedIn

Kontaktirajte nas

JB ENERGIJA, obnovljivi viri energije in storitve, d.o.o.

Kobile 2, 8273 Leskovec pri Krškem
+386 41 560 005
Spremljajte nas

Kontaktni obrazec

Google Maps Generator by embedgooglemap.net
Biomasa - JB Energija
JB Logo