Vetrne elektrarne

Vetrna elektrarna je sistem elementov za pretvorbo vetra v električno energijo. Vetrna energija je drugi najpomembnejši obnovljivi vir, takoj za vodno energijo. Osnovni gradnik vetrne elektrarne je vetrnica (pogonski stroj), ki pretvarja energijo vetra v mehansko delo. Za obratovanje vetrna elektrarna potrebuje veter z minimalno hitrostjo okoli 3 m/s. Če je hitrost vetra previsoka (nad 25 m/s), se elektrarna ustavi. Največji izkoristek vetrna elektrarna pridobi pri hitrosti vetra okoli 15 m/s. Velikosti vetrnic so zelo različne – od majhnih turbin za napajanje ene zgradbe do ogromnih vetrnih naprav. Obstaja samo enkratni namestitveni strošek za vzpostavitev vetrnega generatorja – kasneje proizvedena električna energija vetrnic je brezplačna. Vetrnice uporabljajo ekstremno robustno tehnologijo, ki je zasnovana tako za lokalno kot daljinsko upravljanje in potrebuje zgolj redno vzdrževanje.

Osnova za izgradnjo vetrne elektrarne je verodostojna vetrna študija izvedljivosti. To je podrobna študija o vseh ključnih vprašanjih, ki določajo ali je lokacija primerna za razvoj vetrne energije. Ta vključuje med drugim oceno minimalne energije, ki jo lahko proizvede naprava na določeni višini in na določenem mestu. Vetrna meritev (priporoča se 12 mesečno obdobje) se opravi z opazovanjem droga določene višine.

Glavna omejitev moči vetra je, da ne proizvede nobene električne energije, ko veter ne piha. Poleg tega, vetrne elektrarne (kot solarni kolektorji) zahtevajo ogromne površine. Potrebujemo 20-krat več površine za proizvodnjo vsakega kilovata električne energije na vetrnem polju, kot je potrebujemo za konvencionalno elektrarno na zemeljski plin ali premog.

Uporaba vetrne energije ima manjše vplive na okolje kot uporaba številnih drugih energetskih virov. Ne povzroča emisije toplogrednih plinov ali drugega onesnaževanja. Vetrnica ima majhno ekološko sled, glede na količino električne energije, ki jo lahko proizvede.

Vetrna elektrarna je prijazna okolju, ne spušča nevarnih snovi in izkorišča naravno energijo iz okolja. Poleg tega ima tudi ostale pozitivne lastnosti kot so: prihranek emisij CO2, ki je zaradi elektrike, ki jo proizvedejo vetrne elektrarne bistveno manjši, dolga življenjska doba (tudi do 25 let), čisti vir energije, enostavna pretvorba energije vetra v električno energijo in zmanjšanje porabe primarne energije.

Negativne strani vetrne elektrarne pa so, da za svoje delovanje potrebuje veliko prostora, proizvaja majhen delež energije, nevarna je za leteče živali, kvari vizualni izgled, za hlajenje potrebuje veliko sintetičnega olja, ki predstavlja potencialno nevarnost za okolje, ni popolnoma tiha, izvedba investicije je draga.

Facebook Facebook
LinkedIn LinkedIn

Kontaktirajte nas

JB ENERGIJA, obnovljivi viri energije in storitve, d.o.o.

Kobile 2, 8273 Leskovec pri Krškem
+386 41 560 005
Društveno umrežavanje

Obrazac za kontakt

Google Maps Generator by embedgooglemap.net
Vetrne elektrarne
JB Logo